Збалансоване харчування


Що таке збалансоване харчування і як його збалансувати?
Для гарного самопочуття важливе збалансоване харчування, щоб організм отримував всі необхідні для нього речовини.Для гарного самопочуття важливе збалансоване харчування, щоб організм отримував всі необхідні для нього речовини. З його допомогою можна не тільки зміцнити здоров'я, але і скинути/набрати вагу. Важливо знати і враховувати існуючі рекомендації і правильно скласти меню.

Що значить збалансоване харчування?
Збалансоване харчування - це харчування, при якому задовольняється добова потреба організму в енергії, а також підтримується оптимальний баланс мікроелементів і вітамінів. При збалансованому раціоні організм нормально розвивається, росте і функціонує.
Основна суть представленої системи полягає в складанні раціону на основі енергетичної цінності продуктів. Організм повинен отримувати білки, жири, вуглеводи, вітаміни, макро - і мікроелементи, а ще травні ферменти. Правильно збалансоване харчування передбачає вибір і грамотне поєднання продуктів, а ще їх обробку та час вживання.


Основи збалансованого харчування
Щоб внести корективи в свій раціон харчування, не обов'язково йти до фахівця, оскільки є прості правила збалансованого харчування:
  1. Раціон вважається правильно складеним, коли збалансоване надходження і витрата харчових речовин.
  2. В меню повинно бути багато фруктів і овочів.
  3. Формула збалансованого харчування включає три основних прийоми їжі і два перекуси. Врахуйте, що між ними повинні пройти рівні часові проміжки.
  4. Не менш важливо правильно готувати їжу, так, смаження повністю виключається. Продукти можна готувати на пару, в духовці, запікати, варити і тушкувати.
  5. Збалансоване харчування обов'язково включає вживання достатньої кількості рідини, так добова норма складає не менше 1,5 л. Краще всього пити за півгодини до їжі.
Збалансоване харчування - меню
Раціон харчування кожна людина може розробляти сама собі, головне, орієнтуватися на існуючі правила. Меню збалансованого харчування на тиждень має бути різноманітним, а складати його можна за такою схемою:
  1. Сніданок - 40% загальної добової калорійності. Тут на тарілці можуть бути і білки і вуглеводи, причому і складні, і прості.
  2. Перекус - не більше 100 ккал. Вибирайте або білки, або вуглеводи.
  3. Обід - 30% загальної калорійності. У меню білок і рослинна їжа: овочі та фрукти.
  4. Перекус - не більше 150 ккал.
  5. Вечеря - 20% від загальної калорійності. Віддавайте перевагу білкам, які легко засвоюються, наприклад, рибі, м продуктам або рослинним білкам. Ще можна овочі і фрукти.

Коментарі